Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny – zázvoru lékařského. Jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, ovocná a sladce pikantní (ve větším množství velmi ostrá).

Zázvor pochází z Asie a dnes je nezbytnou součástí indické čínské kuchyně, přidává se do slaných i sladkých pokrmů, do piva i limonád. Ve všech formách (čerstvý, sušený, vařený, nakládaný) působí příznivě na naše zdraví. Obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), vitaminy C, A, B1 a B2, aminokyseliny a esenciální oleje.

Zázvor snižuje hladinu cholesterolu, urychluje metabolismus, pomáhá proti toxinům, zvyšuje vytrvalost, zmírňuje chronickou únavu, zpomaluje proces stárnutí, eliminuje kvašení a hnití ve střevech, zvyšuje duševní aktivitu a má příznivý vliv na funkci mozku. Dále pomáhá v léčbě nachlazení, při bolestech v krku, chřipce, bronchitidě, kašle, při bolestech hlavy, v případě žaludečních problémů či onemocnění a močového měchýře. Pozitivně působí také při problémech s obezitou, revmatismem, artritidou, s ekzémy, při zánětu ústní dutiny a s problémy s očima. Zázvor je také známý svými afrodiziakálními účinky.

Zázvor si můžeš jednoduše nastrouhat do jídla a „zpikantnit“ si tak pokrm. V letních měsících doporučujeme osvěžující drink – stačí do vody vymačkat citron, nakrájet či nastrouhat zázvor a přidat listy máty či meduňky. V zimních měsících nás naopak zahřeje a na nohy posatví zázvorový čaj – nastrouhaný či nakrájený zázvor zalejeme vroucí vodou a necháme dlouho louhovat. Pokud na nás bude čaj příliš silný, můžeme přidat lžičku medu.

 

Latest posts by Zuzka Kubicová (see all)
Kategorie: strava

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *