Pravda 1: Bílkoviny je potřeba jíst každý den v dostatečném množství
Protože bílkoviny neumí lidské tělo vytvářet z jiných živin, ani je uchovávat do zásoby, musíme bílkoviny denně získat z potravin.
Lež 1: Bílkoviny jsou jen stavebním materiálem pro svaly.
Kdepak, mezi bílkoviny patří také hormony, které zodpovídají za trávení potravy, nebo hormon regulující hladinu cukru v krvi.
Funkce bílkoviny v lidském těle
- stavební – jsou základní stavební hmotou pro naše svaly
- transportní a skladovací
- pohybovou – na základě reakce svalových bílkovin je možný pohyb svalů
- obrannou – protilátky, bílkoviny zajišťující srážení krve
- energetickou – 1 g bílkovin = 17 kJ
Co jsou to bílkoviny
Jsou tvořeny velkým množstvím aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou využívané organismem na obnovu tkání, budování svalové hmoty i vznik hormonů. Některé si tělo dokáže samo vyrobit, ale některé musíme přijímat potravou.
Těchto důležitých aminokyselin je 9 a jen některé bílkoviny jsou plnohodnotné a obsahují všechny.
Pravda 2: Dostatek plnohodnotných bílkovin je extrémně důležitý pro mentální a fyzický rozvoj a je tedy velmi důležitý ve výživě dětí.
Lež 2: Živočišné bílkoviny lze lehce nahradit. Každý, kdo jí pouze rostlině, se musí o složení stravy hodně zajímat. Nejkvalitnější protein z rostlinných najdeme v sóji. Vhodné je jí pak kombinovat s bílkovinami obsaženými v pšenici, nebo hrachu.
Vhodné zdroje a jak často je zařadit do jídelníčku
Lépe využitelné jsou pro nás živočišné bílkoviny – z vajec, mléka a mléčných výrobků, masa a ryb.
Z rostlinných potravin jsou nejlépe využitelné bílkoviny luštěnin, velmi dobře využitelnou bílkovinu má například sója. Méně využitelným, ale přesto potřebným zdrojem jsou ořechy, semena a obiloviny. Ovoce a zelenina obsahují bílkovin pouze malé množství.
Proč je vhodné zařazovat i rostlinné bílkoviny?
- Neobsahují žádný cholesterol a málo tuku
- Obsahují hodně vlákniny
- Jsou ekologické a etické
Pravda 3: Pro co nejlepší využitelnost bílkovin je vhodné jejich zdroje v jídelníčku pestře střídat.
Lež 3: Maso je grunt! Pravdou je, že všechny důležité prvky, které obsahuje maso, obsahují i jiné živočišné produkty, jako je mléko, nebo vejce.
Z masa dáváme přednost libovým druhům, jako jsou telecí, jehněčí, drůbeží, králičí, z vepřového panenka.
Lež 4: Uzeniny jsou také z masa, tak to jsou zdravé. Ve složení uzenin je hromada soli a tuku, proto je mezi zdravé potraviny zařadit nelze. Když už, vybírejte šunku s vysokým obsahem masa.
Lež 5: Maso je plné antibiotik. Ve skutečnosti už od vstupu do Evropské unie je používání léků zakázáno a kontrolováno.
Alespoň 2x týdně zařazujeme ryby a stejně tak luštěniny
Pravda 4: Kvalitní mražená ryba nebo tuňák, či třeba sardinky z konzervy jsou také skvělým zdrojem bílkovin
Denně bychom měli jíst také 2 až 4 porce mléčných výrobků v závislosti na věku
Pravda 5: Mléko, především zakysané mléčné výrobky, můžeme považovat přímo za superpotravinu.
Denní potřeba bílkovin – ani málo, ani moc?!
Při nedostatku bílkovin v potravě se v těle začínají odbourávat naše vlastní bílkoviny ze svalů a vnitřních orgánů.
Dlouhodobý nedostatek vede k podvýživě, zpomalení až zástavě růstu, snížení imunity, slabosti, narušení funkce orgánů až k úmrtí.
Naopak nadměrný přívod bílkovin našemu zdraví také neprospívá – přebytek bílkovin je nutné odbourat, to ale znamená zvýšenou zátěž pro játra a ledviny a vyšší riziko některých onemocnění včetně nádorových.
Pozor tedy na jednostranné diety.
Lež 6: Díky vysocebílkovinné stravě zhubnete. I když se o bílkovinách v souvislosti s dietami dá hovořit zejména pozitivně, samotná konzumace bílkovin nestačí. Vždy záleží na celkovém složení naší stravy a bílkoviny také obsahují kalorie.
Jaké je správné množství bílkovin?
Doporučený příjem se liší podle věku, pohlaví, pohybové aktivity, ale i zdravotního stavu.
Více bílkovin potřebujeme v době růstu, při zvýšené fyzické zátěži, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci, také v těhotenství a při kojení.
Podpořte ještě více růst svalové hmoty v našem fitness aurafit.cz, kde vám ráda poradí jedna z našich trenérek🙂