Ovoce a zelenina v prevenci civilizačních onemocnění

Ovoce a zelenina v prevenci civilizačních onemocnění

Ovoce a zelenina jsou významnými složkami výživy člověka. Mají pozitivní hodnocení díky nízkému obsahu energie, vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek a přiměřenému obsahu vlákniny. Podporují naše zdraví a obsah antikvalitatívních látek je zanedbatelný. Zvyšují nám imunitu a obranyschopnost organismu proti nemocem, působí proti choroboplodným mikroorganismům a celkově pomáhají chránit  lidské tělo.

V současnosti jsou hodně sledovné tzv. volné kyslíkové radikály a jejich vztah k onemocněním. Volné radikály se podílejí na stárnutí, vzniku diabetes, nádorových nemocí a ischémie.

Jako nejúčinnější prevence tvorby volných radikálů se doporučuje zvýšit příjem antioxidantů. Ty mají schopnost předejít oxidativnímu poškození v těle. Nejvyznámnější antioxidanty jsou v potravě jsou vitamíny (např. vitamín E, který omezuje rozvoj aterosklerózy), vitamín C, karotenoidy (např. β-karotén, který je provitamínem vitamínu A) a flavonoidy. V ovoci a zelenině jsou tyto sloučeniny přítomny ve velkém počtu.

Na základě epidemiologických studií se ukázalo, že příjem potravin bohatých na antioxidanty, hlavně tedy z ovoce a zeleniny, zvyšuje koncentraci antioxidantů v krvi a je spojený s poklesem výskytu chronických onemocnění .

V posledních letech se vědci hodně zabývají resveratrolem. Je to látka, která se nachází ve vinném hroznu a v kvalitním červeném víně. Snižují riziko rakovinotvorných nemocí a pozitivně působí na tvorbu červených krvinek.

Konzumace stravy bohaté na ovoce a zeleninu je spojená se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob, různých druhů rakoviny, Alzheimerového onemocnění a poruchy zraku.

Latest posts by Zuzka Kubicová (see all)

Napsat komentář