Základní fakta pro biopotraviny do začátku:
- Biopotraviny jsou potraviny rostlinného nebo živočišného původu vyrobené z bioproduktů (např. pšenice a chléb) vypěstovaných na ekologicky hospodařících farmách.
- Jsou vyráběny šetrnějším způsobem bez použití xenobiotik a konzervantů
- Rozvoj biopotravin nastal v průběhu 70. a 80. let
- V současnosti již zaujímají stabilní pozici v nákupních košících.
- Nejčastěji nakupovanými biopotravinami jsou mléčné výrobky (70 %), zelenina a ovoce (66 % a 54 %), maso a uzeniny (téměř 40 %).
- Nejvíce je nakupují ženy středního věku, nejméně muži vyššího věku.
Co vůbec znamená ekologické hospodaření?
Jde o zvláštní druh zemědělského hospodaření, které dbá na životní prostředí a na osobní pohodu chovaných hospodářských zvířat podle těchto zásad:
• zvířata jsou chována přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy, neuvazují se;
• zakázány jsou hormonální přípravky, růstové hormony a preventivní používání antibiotik;
• hnojí se jen kompostem a hnojem, nepoužívají se průmyslová hnojiva a pesticidy;
• při pěstování se nepoužívají geneticky modifikované organizmy (GMO);
• zachovává se čistota půdy a kvalita podzemních i povrchových vod;
• produkty jsou označeny ochrannou známkou BIO.
Pozor na to!
Jako přednost ekologického zemědělství se často uvádí produkce kvalitních surovin pro výrobu zdravých potravin. Toto tvrzení však není opodstatněné, protože žádný předpis nedefinuje, co to je „kvalitní surovina“ z pohledu ekologického zemědělství.
Co uvádějí výzkumy?
Výzkum provedla společnost MEDIAN, s.r.o. na vybraném vzorku 630 respondentů (mezi osobami ve věku 18 – 65 let) z celé ČR.
• Nejčastějším důvodem pro výběr biopotravin je to, že jsou zdravější (uvádí 2/3 osob), dále jejich chutnost, větší šetrnost k přírodě.
• Nejčastějším místem nákupu biopotravin jsou trhy, včetně farmářských, kam si pro biopotraviny chodí více než 60 % nakupujících.
• Dalšími místy jsou supermarkety, specializované prodejny, nákup přímo na farmě a běžný obchod s potravinami.
• K novinkám patří nakupování biopotravin prostřednictvím internetu, které vyzkoušel každý dvacátý člověk zajímající se o biopotraviny.
Bariéry pro větší nakupování biopotravin, a proč je někteří nejedí vůbec:
– největší překážkou je cena (uvádí ¾ osob), které biopotraviny nakupují, i těch, kteří je nenakupují.
– dalšími rozhodujícími faktory je omezený sortiment a dostupnost prodejny s biopotravinami.
– častým důvodem je neznalost rozdílů mezi bio a ne bio potravinami, nebo považují označování biopotravin pouze za marketingový trik.
Podmínky pro bioprodukty:
• Nesmí obsahovat a při výrobě používat:
– Chemická hnojiva /pouze hnůj a kompost/
– Pesticidy
– Herbicidy
– Insekticidy
– Ozařování
– Antibiotika
– Nepřirozená krmiva /masokostní moučka/
– Nepřirozený chov zvířat
– Geneticky upravované organismy
– Těžké kovy
Realita biopotravin
Hlavní pozitiva:
- šetrnější přístup k životnímu prostředí při výrobě. Čerstvé mohou obsahovat více vitaminu C a méně lepku.
- Zachovávají přirozenou chuť, barvu i vůni
Mohou mít biopotraviny i nevýhody?
- Určitě ano, je zde riziko většího výskytu škůdců či chorob napadajících plodiny právě proto, že nejsou chemicky ošetřeny.
- Také mají většinou menší velikost, horší vzhled produktů, co se týče barvy a lesku.
- Nespornou nevýhodou je také cena. Malovýroba jejich cenu zvyšuje oproti výrobkům z velkovýroby.
- Sortiment biopotravin navíc není zcela kompletní, což může bránit požadavku pestrosti jídelníčku
Co tedy dělat? Kupovat nebo nekupovat biopotraviny?
Pokud nás neodradí cena, respektive nemusíme cenu řešit, určitě můžeme biopotraviny kupovat a chybu neuděláme. Nejsou jasné důkazy o tom, že by biopotraviny byly zdravější z hlediska složení potravy, ale musíme si uvědomovat i další pozitiva, jaké přináší ekologické zemědělství. Kvalitu výrobku totiž ovlivňuje i celý způsob výroby a zpracování.
Nákupem biopotravin vědomě podpoříme zdravé životní prostředí.
Nezanedbatelné je etické hledisko, zvířata jsou chována v podmínkách, která jsou pro ně přirozené, bez stresu a s kvalitnějším krmením.
Naše babička má domácí vajíčka
Největší rozdíl v kvalitě vajec z bio chovu a vajec z klecových chovů uvidíte samy zejména v letních měsících. Slepice s volným výběhem se mohou pást na zelené trávě, žloutky jsou žlutější a vejce bývají nutričně bohatší.
Jinak ale kvalita vajec a jejich složení jsou závislé na složení výživy slepic. To znamená, že paradoxně mohou být slepice z hlídaného chovu celoročně vyváženěji stravované, než slepice u vaší babičky. U vajec z obchodů je také přísný veterinární dohled a dodržované vysoké hygienické standardy.
Pokud tedy máte chuť na tatarák, nebo Tiramisu, kam používáte vejce za syrova, určitě lze vzhledem k rizikům salmonely doporučit vždy vejce z obchodu.
A co takové biomléko?
Opět zde platí, že větší rozdíl poznáte během letních měsíců, kdy se zvířata pohybují na volné pastvě a jsou krmeny zeleným krmivem, pak takové bio mléko může být opravdu lepší chuťově i nutričně. Vzhledem k kvalitní stravě má pak takové mléko více vitamínu A, vitamínu E, a také větší počet omega-3 mastných kyselin.
To samé platí i o ostatních mléčných výrobcích
Ano nebo ne?
Ani po přečtení tohoto článku nevíte, zda si koupit bio jablko, nebo to z obchodu? Zkuste obě vyzkoušet a uvidíte samy, které vám bude více chutnat.
Rozhodnutí je na každém z nás a závisí na našich hlavních prioritách😊
At už jste o biopotravinách přesvědčená či ne, tělu můžete dávat ještě více a to tím, že se budete dostatečně pohybovat, u nás v aurafit.cz si můžeme dát kruháček společně:)