To, že cukr není zrovna ideálním doplňkem zdravého životního stylu, je nám všem dobře známo. Přesto však není nutné se zcela vzdát sladké chuti. Jaké sladidlo máte volit, jestliže se bez sladké chuti potravin nechcete obejít?
Možnosti pro slazení oproti běžnému bílému cukru
Med
Kdo by neznal med, tradiční sladidlo a produkt mnohých včelích farem. Existují různé druhy medu, například luční nebo lesní. Každý med má svou specifickou chuť a hodí se na doslazování pokrmů nebo i kávy lépe než klasický stolní cukr. Přesto však věnujte pozornost výrobci medu a preferujte zdravější med z menších včelích farem. Sladit v dnešní době není tolik třeba, a kvalita výrobku se pro život vyplatí. Vždyť běžná rodina vystačí s 5 kg medu na celý rok.
Třtinový cukr
Díky procesu výroby krystalizace třtinové šťávy si zachovává přirozený obsah vitamínů a minerálů. Jako sladidlo jej můžeme doporučit, ovšem mějte na paměti, že sladit by měl moderní člověk spíše méně.
Sušená třtinová šťáva
Vzhledem k jednoduchému výrobnímu procesu si toto sladidlo zachovává velké množství minerálních látek, které se běžně vyskytují v cukrové třtině. Má specifickou melasovou chuť, která není všem lidem příjemná, ale většině vyhovuje. Vyzkoušejte, uvidíte.
Cukr jako sladidlo dříve a nyní
Životní styl moderního člověk nevyžaduje fyzickou práci v takovém rozsahu, jako tomu bylo dříve. A tudíž konzumace sladkostí není nutná, dostatek energie získáváme jednak z větších porcí jídla, jednak z většího podílu bílkovin a složitých sacharidů.
Středověký jídelníček, kdy 90 % lidí pracovalo v zemědělství, obsahoval zejména luštěniny, jáhloviny ve formě kaše a polévek apod. Maso jako zdroj energie bylo výjimečné. A sladkosti byly velice oblíbené, avšak málo dostupné. Dnes v zemědělství pracuje méně než 5 % lidí, a pohybově fyzicky aktivní, na výdej energetický náročném zaměstnání také mnoho lidí netráví svůj pracovní čas.
Melasa
Sladidlo melasa je sladká černá hmota kašovité konzistence. Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru. Melasa je velice zdravá, obsahuje velké množství železa, vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku a dalších minerálů. A zároveň také vitamíny skupiny B.
Sirup z Agáve
Toto sladidlo se vyrábí ze šťávy listů Agáve. Velkou výhodou je poměrně nízký glykemický index, který nezvyšuje hodnoty krevního cukru tak, jako obyčejný cukr. Obsahuje malé množství inuinu, díky němuž pomáhá upravovat trávení.
Sladidlo stévie
Stévie je exotická rostlina, původem z Jižní Ameriky. Vyznačuje se vysokou sladivostí a minimální kalorickou hodnotu. Nemá špatné účinky na zuby na rozdíl od běžného cukru, a pomáhá s trávením podobně jako sirup z agáve. Bohužel má lehkou „sladidlovou“ pachuť, pro kterou ji někteří milovníci sladkého zavrhují.
Javorový sirup
Sladidlo se vyrábí z mízy cukrového javoru, má výrazné karamelové aroma i chuť. Obsahuje mnoho minerálů (např. vápník, hořčík, železo) a některé vitamíny. Mnozí lidé si jím chutnají kaše, lívance a palačinky. DOPORUČUJEME!
Hýbejte se více, konzumujte méně!
Znáte pojmy energetická bilance, výdej a příjem energie? Zákon o zachování energie je neúprosný, kalorická suprese se dnes musí kompenzovat energetickým výdejem díky pohybu.
Březový cukr
Březový cukr nebo také tzv. xylitol je sladidlo, které se řadí mezi alkoholické cukry. Jedná se o látku která je získávána z březové kůry. Xylitol má zhruba o polovinu menší kalorickou hodnotu než cukr, neškodí zubům. Pozor: ve větším množství může způsobovat průjmy! Zároveň, podobně jako čokoláda, je toxický pro psy.
Proč je cukr jako sladidlo tak oblíbený?
V dřívějších dobách do objevů zpracování cukrové třtiny respektive výroby cukru z cukrové řepy bylo podnikání s cukrem velice výnosné. Není divu, sladká chuť potravin je u člověka velmi oblíbená, návyková a veškerá sladidla jsou pro lidský rok velice příjemná. I tradiční česká kuchyně zejména pro sváteční dny neváhá použít cukr jako sladidlo.
Návyková sladká chuť
Dnes díky průmyslové výrobě potravin je sladká chuť potravin nadužívána, protože je návyková a způsobuje oblibu určitých jídel a zvyšování zisku z výroby. Přesto je však možné se závislosti na sladkém zcela zbavit. Zkuste si dát cukrový detox. Používejte alternativní sladidlo namísto cukru. Vyzkoušejte LCHF stravu (Low Carb High Fat, zde ke stažení tipy na jídelníček) nebo Paleo. Pamatujte, že polovinu talíře by měla tvořit zelenina, pro zdravý životní styl je vhodná pestrost potravin a menší porce.
Pohyb jako sladidlo života
A pokud se nedokážete zbavit návyku na sladkou chuť potravin, či dokonce mlsáte záměrně pro snížení stresu, nezbývá než vyrovnat zvýšený kalorický příjem také zvýšeným kalorickým výdejem. Tedy větším podílem aktivního pohybu v denním programu, například kardio aktivitami. V úvahu připadají delší procházky, jogging nebo pomalé běhání, intenzivnější chůze do schodů, nebo oblíbené plavání (nikoli koupání). Anebo ještě lépe silové cvičení s vlastní vahou nebo v posilovně. Intenzivní pohyb celého těla zajistí kruhový trénink s posilovacími stroji. Vyberte si fitko, kde se vám bude líbit a kde budete chtít trávit čas, seznámíte se se zajímavými lidmi stejnými jako vy a poradí vám, jak cvičit lépe a radostněji.