Určitě to znáte, jeden rok jsou vejce nezdravé a druhý rok zase zdravé, záleží na aktuálním výzkumu, názoru pisatele a mnoha dalších aspektech.
Tak co je moderní a trendy právě dnes?
Hlavním zdrojem informací už přestávají být knihy, časopisy a tv, ale tuto roli přebírá hlavně internet a sociální sítě.
K dispozici tak máme velké množství dobrých informací, ale některé informace jsou na druhou stranu zjednodušené a napsané tak, aby zapadaly do kontextu, bez ohledu na souvislosti, jako je věk, pohlaví, zdravotní stav jedince.
Současné trendy ve výživě:
Stravovací trendy vždy reflektují nové vědecké poznatky, ale také ekonomicko – podnikatelské zájmy – je proto třeba na ně vždy nahlížet se zdravým rozumem a tak trochu kriticky.
Stravovacích trendů je mnoho, vzájemně se doplňují, překrývají, ale bohužel si často také odporují.
Oblasti a typy novinek
Mezi trendy můžeme zařadit nejrůznější doporučení odborných společností, jako je WHO, společnost pro výživu apod.
Mění se technologie výroby potravin – např. funkční potraviny, biopotraviny, geneticky modifikované potraviny, potraviny bez lepku, nebo bez laktózy, nebo třeba oblíbené krabičkové diety.
Nové jsou stále také technologie přípravy pokrmů – vaření v páře, keramické nože, horkovzdušné fritézy.
Mezi současné trendy můžeme zařadit také nejrůznější moderní diety jako je nízkosacharidové stravování.
Nezanedbatelným trendem je také vegetariánské, nebo veganské stravování. To co před pár lety šokovalo, je dnes už zcela normální. Restaurace už nabízejí pro vegetariány víc než jen smažák s hranolkami a vůbec se mnohonásobně rozšiřuje nabídka.
Trendy v ČR za posledních 20 let
I v české republice došlo v několika posledních letech k určitým změnám. Některé jsou pozitivní, o některých se to už tolik říct nedá.
Pozitivní změny
- Došlo ke snížení konzumace tučných výrobků
- Omezení konzumace tučných mas
- Zvýšení konzumace ovoce
- Zvýšení konzumace celozrnných potravin
- Zvýšení konzumace ryb a mořských plodů
- Zvýšení konzumace čerstvých ovocných a zeleninových šťáv
- Zvýšení konzumace zakysaných mléčných výrobků
- Zvýšená konzumace rostlinné stravy a salátů
Negativní trendy
- Nárůst používání nevhodných úprav pokrmů – smažení
- Zvýšení konzumace nezdravých potravin, kdy rozhoduje u spotřebitele cena nad kvalitou
- Konzumace nadbytečných porcí (zejména v restauracích a fast foodech)
- Zvýšená konzumace pochutin mezi jídly (sladkosti, chipsy)
Superpotraviny se super cenou
Dnes je velice moderní některé potraviny označovat přímo superpotravinami.
Pro tyto superpotraviny neexistuje žádná legislativa, přesto se toto označení objevuje i na obalech jednotlivých výrobků v obchodech.
Když to vidíme, evokuje to v nás hned myšlenku, že tento výrobek bude určitě super pro naše zdraví. Dobrá zpráva je, že to tak opravdu je😊
V superpotravinách většinou najdeme důležité vitamíny, minerály, nebo vlákninu.
Ty ale najdeme i v jiných potravinách, které třeba tolik nezatíží naší peněženku. Takže opět platí – vše s rozumem!
Například takový černý rybíz nemá vůbec bohatý marketing, a přitom je to ovoce se silnou antioxidační schopností.
Za superpotravinu lze také bez výčitek zařadit například zakysané mléčné výrobky.
Je tedy i spoustu obyčejných zdravých potravin, které stojí za to konzumovat, jen je nikdo ještě nenazval, že jsou super!
Klíčem ke zdraví je konzumovat celou škálu zdravých potravin, společně s pravidelným pohybem a psychickou pohodou. To našemu zdraví prospěje více než jen např. koktejl ze zeleného ječmene.
Chcete nápovědu a další klíč k tomu co je trendy?
Potom přijďte na zkušební trénink do aurafit.cz 🙂