Vitamin A neboli retinol je prvním z lipofilních vitaminů (tedy vitaminů rozpustných v tucích), o kterém si řekneme podrobnější informace.
Nejen oči jako ostříž díky retinolu
Vitamin A má především nezastupitelný vliv na náš zrak, kdy se ve formě retinalu podílí v sítnici oka na barevném vidění.
To však není všechno, vitamin A má také antioxidační vlastnosti. Potřebujeme jej pro:
- správnou funkci imunitního systému,
- vývoj sliznic a kostí,
- reprodukci a v neposlední řadě
- pro krásné vlasy, nehty a kůži.
Od kdy známe vitamin A?
Retinol patří mezi nejdéle známé vitaminy. Už v první polovině minulého století bylo zjištěno, že tato v tuku rozpustná látka získaná z tresčích jater či vaječného žloutku podporuje růst laboratorních zvířat. V roce 1940 byl zároveň vitamin A poprvé použit k léčení některých kožních onemocnění.
V dnešní době je vitamin A syntetizovaný z ropy jako vstupní suroviny. Výroba vitaminu A produkuje také velké množství aromatických látek, které se pak využití v aromatech potravinách (podskupina éček v potravinách)
Kolik „áčka“ denně potřebujeme?
Vzhledem k významu tohoto vitaminu pro naše zdraví bychom jeho příjem neměli zanedbávat. Doporučená denní dávka vitaminu A pro ženy činí 0,8 mg. Pro zajištění této dávky postačí např. zhruba 100 g mrkve nebo cca 200 g tuňáka.
Mrkvička pro zdravá očička?
Přímo ve formě retinolu se nachází v potravinách živočišného původu – tedy např. v játrech, rybím tuku, rybím a dalším mase, vaječném žloutku, mléčných výrobcích. Proto játra s mrkví můžeme doporučit 🙂
Rostlinné zdroje pak obsahují karotenoidy. Karotenoidy (zejména beta-karoten) mají funkci provitaminu, což znamená, že se nám následně v těle přeměňují na potřebný vitamin A.
Tímto způsobem tak můžeme retinol získat z ovoce a zeleniny – z mrkve, papriky, rajčat, meruněk, broskví, ale také naťové a listové zeleniny (např. zelí, špenát). A je to zdravější než polykat tablety.
Měli bychom také vědět, že pro lepší využitelnost karotenoidů je vhodné ke konzumaci zeleniny přidat nějaký zdroj tuků – salát doporučujeme zakápnout např. olivovým olejem. Podpoříme tak vstřebání vitaminu i celkovou chutnost pokrmu. Dvě mouchy jednou ranou! 😊
Věděly jste?
Dostupnost karotenoidů (a tím pádem i přísun vitaminu A) ze zeleniny se také zvyšuje v průběhu vaření. Takže mrkev, batáty, tykev, kapustu apod. klidně uvařte a podávejte 🙂
Vitamin A v případě nedostatku
Nedostatek vitaminu A nám tělo může signalizovat šeroslepostí, poruchou obranyschopnosti, zvýšenou únavou, nechutenstvím, poruchami plodnosti nebo také suchou a šupinatou kůží a lámavostí nehtů a vlasů.
Nic se nemá přehánět, ani příjem vitaminu A
Vzhledem k tomu, že se nám vitamin A ukládá v játrech, máme zde zásoby na dosti dlouhou dobu. Na druhou stranu je však možné se jím předávkovat. Zvýšené množství tohoto vitamínu je potom podobně škodlivé jako jeho nedostatek a může být akutní (při jednorázovém požití velké dávky) či chronické (dlouhodobé užívání vyšších dávek).
Akutní toxicita se projevuje především bolestmi hlavy, nevolností, zvracením a rozmazaným viděním. Kdežto chronická toxicita má za následek bolesti kloubů, šupinatění pokožky, praskliny rtů, vypadávání vlasů nebo dokonce i zvětšení jater.
Zní to děsivě, ale rozhodně se nemusíte od teď bát zakousnout se do mrkve. 😊 Předávkování vitaminem z běžně konzumovaného množství potravin nám nehrozí. Nebezpečí může představovat spíše nerozumné užívání doplňků stravy, kdy byste měli vždy dodržovat doporučenou dávku a poradit se s lékárníkem. Na pozoru by se měly mít zejména těhotné ženy. Ty mají sice zvýšenou potřebu tohoto vitaminu, při nadměrném množství by ale mohlo dojít k poškození plodu.
Musíme se tedy i v případě vitaminů řídit starým známým pravidlem: „všeho moc škodí“.
Už víte, jak správně doplňovat vitamin A? Především jídlem!
Co dál si můžete přečíst:
- 20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
- Dna a strava: Jak si usnadnit život
- 6 rad co dělat, když máte akutní záchvat dny neboli pakostnice
- Recepty na zdravá jídla při onemocnění dnou neboli pakostnicí či podagrou
- Chcete svůj život prodloužit o více než 10 let?