Hojení ran a mnohé další funkce zinku
Dalším mikroelementem, který musíme našemu organismu dodávat, je zinek. V lidském těle se ho nachází zhruba 2 – 3 gramy, přičemž ho nalezneme hlavně v kostech, svalech, játrech, ledvinách, ale i v naší kůži, vlasech a nehtech. Zinek je součástí velkého počtu enzymů, ovlivňuje činnost některých hormonů a má v našem těle mnoho dalších funkcí. Jednou z nich je účast na syntéze nukleových kyselin, které jsou potřebné pro dělení a růst buněk, a tedy i pro rozmnožování, růst a vývoj organismu.
Kromě toho, že má zinek vliv na správnou činnost našich reprodukčních orgánů (vaječníků a varlat), podporuje i imunitní systém.
Chcete ještě více podpořit svůj imunitní systém? Cvičením tomu velmi pomůžete, proto navštivte aurafit.cz a dorazte na první zkušební trénink zdarma.
Může nám tak pomoci snížit výskyt nachlazení, bolestí v krku a podobně. Mezi další významné funkce zinku patří podpora hojení ran a antioxidační působení. Zinek také ovlivňuje produkci inzulinu (hormon snižující hladinu glukózy v krvi) a metabolismus sacharidů a bílkovin. Zinek má dále účast v metabolismu vitaminu A, který je velmi důležitý pro náš zrak a určité množství zinku se tak nachází v oku. V neposlední řadě přispívá zinek k udržení zdravých kostí a krásných vlasů, nehtů a pokožky.
Kolik zinku denně přijmout
Doporučená denní dávka zinku představuje zhruba 15 mg, přičemž v těhotenství a při kojení se jako u většiny ostatních minerálních látek a vitaminů doporučuje toto množství navýšit. Denní potřebu také zvyšuje nadměrný příjem železa, mědi, vlákniny a fytátů, které se nachází v potravinách rostlinného původu.
Zkuste ústřice😊
Podobně jako tomu bylo s rozdílnou využitelností železa u rostlinné a živočišné stravy, je i v případě zinku jeho využitelnost z potravin živočišného původu lepší. Jak již bylo naznačeno výše, využitelnost zinku ze stravy totiž negativně ovlivňuje vláknina a fytáty. Naopak na využití zinku pozitivně působí větší množství živočišných bílkovin (konkrétně aminokyselin) ve stravě. Mezi hlavní zdroje zinku ve výživě tedy řadíme maso (hovězí, vepřové i drůbež) a masné výrobky, vnitřnosti (především játra), vejce, mléko, sýry a také ryby a mořské plody jako například ústřice! Z rostlinných potravin se můžeme pro získání zinku zaměřit na celozrnné obiloviny, luštěniny nebo ořechy.
Rizika nadměrného a nedostatečného množství
Zásoba zinku v našem těle je malá a je tak nutné ho pravidelně doplňovat. Ovšem, jak už jistě víme, nic se nemá přehánět, protože i zinkem je možné se předávkovat. Toto je třeba mít na paměti hlavně při užívání zinku ve formě tablet, z běžné stravy je předávkování ním nepravděpodobné. Nadměrné množství zinku se projevuje zvracením, průjmem, bolestí hlavy či horečkou. Příliš velký příjem zinku také může narušovat metabolismus železa, což může vést k nedostatku železa, a tedy i k anémii.
Nedostatek zinku je častější spíše v rozvojových zemích, kde často souvisí s nedostatkem bílkovin ve stravě.
U nás mohou být nedostatkem zinku ohroženi lidé, kteří vyřazují ze své stravy živočišné produkty (vegetariáni a především vegani), osoby s onemocněními trávicího traktu, kterým se bohužel nedokáže zinek do těla dostatečně vstřebávat nebo také alkoholici. Mezi příznaky deficitu zinku patří ztráta chuti k jídlu a porucha vnímání chuti, špatně se hojící rány, vypadávání vlasů či poruchy nehtů a kůže. Nedostatek zinku dále způsobuje zpomalení růstu, zhoršenou činnost pohlavních orgánů (až neplodnost), sníženou obranyschopnost organismu a poruchy zraku.
Důležité je si dát pozor na nedostatek zinku v těhotenství, neboť může být příčinou zpomalení růstu plodu a špatného vývoje centrální nervové soustavy (mozku a míchy).